- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów oraz pracowników szkoły.
- Stołówka szkolna funkcjonuje w dni nauki szkolnej począwszy od następnego dnia po inauguracji roku szkolnego, natomiast kończy wydawanie obiadów 1 dzień przed zakończeniem nauki w danym roku szkolnym.
- Korzystanie ze stołówki szkolnej jest odpłatne.
- Wysokość opłaty za korzystanie z posiłków przez uczniów ustala się w wysokości kosztów produktów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków, tj, koszt tzw. wsadu do kotła.
- Dzienną wysokość opłaty za korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej przez pracowników szkoły ustala się uwzględniając koszty przygotowania posiłku, w tym koszty surowca przeznaczonego na wyżywienie oraz koszty wynagrodzenia pracowników stołówki szkolnej, a także składki naliczone od tych wynagrodzeń i koszty utrzymania stołówki.
UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
- Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie wnoszący opłaty indywidualne;
- uczniowie, których dożywianie refunduje OPS lub MOPS;
- pracownicy szkoły.
- Osoby na obiady są zapisywane na początku roku szkolnego lub w trakcie jego trwania po wcześniejszym wypełnieniu „Karty zgłoszenia dziecka na obiady” (Załącznik Nr 1) oraz „Karty zgłoszenia pracownika na obiady” (Załącznik Nr 2). Rezygnacja z obiadów również jest przyjmowana wyłącznie w formie pisemnej (Załącznik Nr 3).
- Zapisu i rezygnacji ucznia z obiadu dokonuje się od pierwszego dnia miesiąca z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem.
- Stołówka zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu.
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora szkoły.
- Cena obiadu dla uczniów wynosi 4 zł, a dla pracowników szkoły 6 zł. W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności.
- Posiłki wydawane są w godzinach:
- I tura w godzinach 1025 – 1045
- II tura w godzinach: 1130 – 1150
według ustalonego dla poszczególnych klas harmonogramu oraz z uwzględnieniem procedur bezpieczeństwa opracowanych na czas epidemii COVID-19.
- Opłaty za dany miesiąc należy dokonać drogą elektroniczną od 1 do 10 dnia każdego miesiąca „z dołu”, czyli za miesiąc miniony. Informacja o kwocie należnej do zapłaty będzie przekazywana rodzicowi/pracownikowi pisemnie – poprzez wiadomość w dzienniku elektronicznym.
- Dane do przelewu:
Zespół Placówek Oświatowych w Bogorii
- Południowa 2
28-210 Bogoria
Nr konta na które należy dokonywać wpłat: Bank PKO BP 32 1020 4926 0000 1102 0210 6391
W tytule przelewu należy wpisać: imię i nazwisko dziecka(pracownika), klasa, szkoła, opłata za miesiąc ….
- Odpisu za nieobecność ucznia/pracownika w szkole dokonuje się za każdy dzień, pod warunkiem zgłoszenia nieobecności najpóźniej w pierwszym dniu do godziny 800 (telefonicznie - pod numerem 15 867 40 26 lub osobiście w sekretariacie szkoły). Zgłoszenia po tym terminie nie będą uwzględniane.
Opłata za obiad niezgłoszony do odpisu nie podlega zwrotowi.
Istnieje możliwość wykupienia posiłków w określonych dniach tygodnia (dotyczy wyłącznie pracowników szkoły).
- Za opóźnienie we wnoszeniu opłat za korzystanie z obiadów będą pobierane odsetki ustawowe za każdy dzień zwłoki.
- W przypadku powtarzających się i nieuregulowanych zaległości w płatnościach za obiady dyrektor szkoły pisemnym upomnieniem informuje rodzica o kwocie należnej do zapłaty.
- Posiłki wydawane w stołówkach mogą być finansowane przez:
- rodziców (prawnych opiekunów) uczniów;
- dotacji z budżetu państwa lub budżetu gminy;
- wpłaty sponsorów.
- Za uczniów, którym przyznano świadczenie w postaci zakupu posiłków, opłaty wnosi właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ośrodek pomocy społecznej bądź inna osoba prawna lub fizyczna.
- Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej są zobowiązani do pozostawiania okryć wierzchnich w szatniach, a plecaków poza stołówką. Ponadto uczniowie powinni:
- stosować się do poleceń nauczycieli dyżurujących i personelu stołówki;
- zachować porządek podczas spożywania posiłków;
- zachowywać się cicho;
- szanować naczynia i sztućce;
- naprawiać szkody wyrządzone celowo na stołówce;
- obowiązkowo dbać o ład i porządek na stołówce.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania oraz zasady bezpieczeństwa określone na czas epidemii COVID-19 określone w odrębnym dokumencie.
- Po skończonym posiłku brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- W czasie trwania posiłku zabrania się przebywania na stołówce osobom nieuprawnionym do spożywania obiadów.
Postanowienia końcowe
- We wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje Dyrektor Zespołu Placówek Oświatowych w Bogorii.
- Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje Dyrektor.
- Regulamin wchodzi w życie z dniem 1 września 2023 roku.